fbpx

דיקור סיני

Rate this post
אקופונקטורה – דיקור במחטים – היא אחת משיטות הריפוי העתיקות ביותר בעולם. זהו חלק מהרפואה הסינית המסורתית הכוללת בין השאר: דיקור במחטים, טיפול בצמחי מרפא, טווינא (עיסוי סיני) ושיאצו, עיסוי שמקורו ביפן אך אומץ ע”י הסינים.מטרתו של הדיקור במחטים היא “להפעיל את הגוף” ובכך לעודד את הריפוי שלו. הדיקור מתבצע באמצעות החדרת מחטים עדינות מאוד בנקודות ספציפיות בגוף. דיקור סיני
   

מה הרעיון לדקור את הגוף במחטים?

הסינים טוענים כי האנרגיה שקיימת בבני אדם זורמת בערוצים בגוף. את האנרגיה הזאת הם מכנים בשם “צ’י”, ולערוצים שבהם זורמת האנרגיה הם קוראים “מרידיאנים”. במצב מאוזן, זורמת האנרגיה ללא הפרעה והאדם בריא. באם הזרימה מופרעת, נוצרת “חסימה” הגורמת לחולי בגוף. את הזרימה ניתן לשפר בין היתר בדיקור סיני. במהלך הדיקור מוחדרות המחטים לנקודות מסוימות לאורך המרידיאנים. נקודות אלו, עפ”י הסינים הן נקודות המשפיעות על גוף ונפש. ישנן נקודות המשפיעות על איבר מסוים, וישנן נקודות המשפיעות על מצב הבריאות הכללי. פעולת הדיקור מזרזת את הזרימה התקינה של הצ’י ובכך מעודדת את המערכות בגוף לאיזון ולהרגשה טובה יותר.

בניגוד לרפואה המערבית, בה נתפסים תפקודים מורכבים רבים כמבוקרים על ידי אינטראקציות במוח, הרפואה הסינית המסורתית טוענת כי קיים קשר מועט בין המוח לבין איברים שונים. גירוי בנקודות הדיקור בגוף גורם לשליחת מסר ישר אל איבר המטרה עצמו (כמו: הכבד, הלבלב, הכליות) ובכך משפיע על תפקודים פיזיולוגים שלו.

עליית הפופולאריות של הדיקור בתרבות המערב, הובילה חוקרים לנסות להבין כיצד זה עובד. הכוונה הייתה להבין כיצד עשויה שיטה רפואית עתיקה זו לעבוד, במיוחד בהתחשב בכך שאף חוקר מערבי לא הצליח עדיין לאתר מרידיאן, או לגלות את זרימתו של הצ’י.

יעילות הדיקור הסיני

מה שהצליחו החוקרים למדוד הוא זרימת אנדורפינים (משככי כאב טבעיים) שהופרשו כתוצאה מהדיקור. מחקרים רבים שנערכו בעשרים השנים האחרונות הראו שהחדרת מחטים אל נקודות דיקור מגרה עצבים בשרירים שמתחתיהן. גירוי זה, מאמינים החוקרים, שולח אותות במעלה מוח השדרה אל אזור פרימיטיבי יחסית של המוח – המערכת הלימבית, אל המוח התיכון, ואל בלוטת יותרת המוח. בדרך שאינה נהירה עדיין, מביאים אותות אלה לשחרור אנדורפינים ומונואמינים (כימיקלים החוסמים אותות כאב במוח). התוצאה: תופעה מתועדת היטב של שיכוך כללי של כאבים. נראה כי נקודות הדיקור שמופו במשך אלפי שנים הן נקודות שקיים בהן ריכוז של עצבים המובילים למוח.

אך בזאת לא מסתיימת יעילותו של דיקור סיני. ניסויים קליניים הוכיחו כי האקופונקטורה יעילה להפליא בטיפול בבחילה ובהקאות הנגרמות על ידי כימותרפיה ובתחילת הריון, וכן בשיכוך כאבים לאחר ניתוח. קבוצת חוקרים שמונתה על ידי מכון הבריאות הלאומי האמריקאי (NIH) לבחון את הנושא, ציינה כי למרות האמונה המקובלת במעמדה ובהשפעתה הקלינית של הרפואה המערבית, לרבים מן הטיפולים הקונבנציונאליים לשיכוך כאבים כרוניים אותה מידת הצלחה כמו לאקופונקטורה – ולעתים קרובות הם מלווים בתופעות לוואי מזיקות.

אחד ממחקרי האקופונקטורה המעניינים ביותר עשה שימוש ב-SPECT (שיטת הדמייה מוחית) ליצירת תמונות של מוחות חולים עם כאבים כרוניים. במחקר זה, שנערך במחלקה לרפואה גרעינית בבית החולים של אוניברסיטת פנסילבניה, נמדדה זרימת הדם באותם מבנים מוחיים החשודים כאחראים על שחרור אנדורפינים בתגובה לגירוי אקופונקטורה – התלמוס, ההיפותלמוס וגזע המוח. כאשר השוו החוקרים תמונות של אנשים שסבלו מכאבים לפני קבלת טיפול אקופונקטורה עם תמונות שנעשו לאחר הטיפול, מצאו ראיות ברורות לזרימת דם מוגברת בתלמוס ובגזע המוח. במקביל מצאו גם כי חולים שטופלו באקופונקטורה חשו פחות כאבים. הדבר הפתיע אותם. החוקר הראשי, עלאווי (Alavi) סיפר: “חשבתי שאקופונקטורה היא פחות או יותר פסיכולוגית, לא בעלת השפעה אובייקטיבית,” הוא אומר. “ערכתי את המחקר הזה מתוך סקרנות גרידא. הערכתי שלא נגלה דבר”.

כיצד הרפואה הסינית מתייחסת לדיכאון וחרדה?

התפיסה של הרפואה הסינית הפוכה מתפיסת הרפואה המערבית. ברפואה המערבית רואים את הדיכאון או תופעות החרדה כמחלה נפשית. בהתאם לכך, תופעות של דפיקות לב, חום בגוף, עייפות, עלייה במשקל מתפרשות כתוצאה פיזית של המצב הנפשי. ברפואה הסינית, כל התופעות שציינתי מתפרשות כתופעות נפשיות של בעיות פיזיות. כלומר, לבעיה הפיזית יש ביטוי נפשי בדיוק באותה מידה שלבעיה הנפשית יש ביטוי פיזי. חוסר האיזון בגוף מסתמן גם בהיבטים נפשיים וגם בהיבטים פיזיים. לכן, הטיפול הנכון יהיה הטיפול שנותן מענה לשני היבטים אלו.

הדיקור הוא אפשרות אחת להשפיע ישירות על האנרגיה ועל מצב הגוף-נפש. ישנן נקודות דיקור סיני מסוימות המשפיעות על חרדה ודיכאון. בצירוף נכון של תזונה תחול הטבה משמעותית במצבו של המטופל. יחד עם האימון ההתנהגותי הנכון, התמדה וכוח רצון, כמעט כל אדם יכול לחזור לחיים תקינים.

ישנם מחקרים ודעות בעד ונגד יעילותו של הדיקור הסיני. במקום שחוסר הוודאות עולה על הוודאות, מתגלה הרבה ספק. אך לאקופונקטורה, כמו גם לעוד שיטות אלטרנטיביות אחרות נזקפות הצלחות, כמובן, רק למי שמוכן לנסות.

סגור לתגובות.